Sociale media worden door hun laagdrempeligheid en gebruiksvriendelijkheid al jaren gebruikt door bedrijven van elke grootte om hun merk een boost te geven, leads te genereren en de verkoop te doen stijgen. Toch kan het vaak overweldigend en tijdrovend zijn om de stap effectief te zetten, want welke platforms kies je? Hoe vaak moet je posten? Hoe weet je of je goed bezig bent?
In dit artikel geven we je enkele tips om zo veel mogelijk uit jouw social media marketing te halen, of je nu pas wilt beginnen of al langer actief bent.
1. Creëer een specifieke strategie voor elk social media platform
De keuze is eindeloos wanneer je begint met social media marketing. Er zijn tientallen platformen met elk hun eigen voordelen en nadelen, unieke doelgroep en types inhoud die het best werken. Daarom is het heel belangrijk om per platform dat je kiest een unieke strategie te ontwikkelen.
Om te bepalen of je een bepaald sociaal medium wil gebruiken en welke strategie je daarvoor best toepast, stel je jezelf best de volgende vragen:
a. Waarom gebruik ik dit platform?
b. Bereik ik mijn doelgroep op dit platform?
c. Welk type content werkt het best op dit platform?
d. Hoe onderscheid ik mijn posts op dit platform van de concurrentie?
Een goede vuistregel voor beginnende bedrijven? Quality over quantity. Kies maximum twee tot drie sociale mediakanalen waar je actief op gaat zijn, zodat je voldoende tijd kan steken in de kwaliteit van je aanwezigheid.
2. Wees consistent
De consistentie van je berichten op sociale media is misschien wel een van de belangrijkste aspecten. Post te veel en je volgers zien je als spam, post te weinig en je berichten verdwijnen in de eindeloze zee van content. De juiste balans vinden is dus essentieel.
Hoe consistent je moet posten, is afhankelijk van het type content dat je maakt en voor welk platform het bedoeld is. Uit story content (denk aan verhalen op Instagram) haal je het meest als je meerdere keren per dag actief bent. Gewone berichten op Facebook of LinkedIn hoeven minder snel na elkaar te volgen, enkele keren per week actief zijn is hier vaak voldoende. Verder is het ook waardevol om de algoritmes van de verschillende sociale media te begrijpen om te weten of inhoud chronologisch geplaatst wordt of de volgorde bepaald wordt door andere factoren waarop je kan inspelen.
3. Blijf op de hoogte van de trends
Om je doelgroep aan te spreken, moet je weten wat er gaande is in hun leefwereld. Op de hoogte zijn van wat er trending is en dit op de juiste manier kunnen integreren in je strategie geeft je dan ook een groot voordeel.
Let wel op! Zomaar op elke trend springen om relevant te blijven zonder rekening te houden met je merkidentiteit kan juist het tegenovergestelde effect hebben op je doelgroep. Zorg er altijd voor dat wat je post overeenkomt met waar jouw merk voor staat en wat je wil vertellen.
4. Meet & analyseer resultaten
Hoe weet je nu of je strategie voor sociale media werkt? Dit is een vraag waar veel bedrijven mee worstelen, want een sale of lead kan niet altijd rechtstreeks teruggekoppeld worden aan een specifieke post. Een onderzoek van Forbes toont zelfs aan dat meer dan 40% van de bedrijven de ROI (return on investment) van hun sociale mediacampagnes niet accuraat bijhouden.
Het is dus van belang dat je weet welke statistieken relevant zijn voor jouw campagne en hoe je deze kan interpreteren om je strategie zo nodig bij te sturen. Dit doe je best op wekelijkse, maandelijkse en viermaandelijkse basis.
Hieronder vind je enkele belangrijke statistieken om bij te houden:
· Bereik en betrokkenheid op Facebook
· Vind-ik-leuks, reacties en vermeldingen op Instagram
· Weergaven en interacties op Instagram Stories
· Clicks, impressies en interacties op LinkedIn
5. Zorg voor interactie met je publiek
De tijd van eenrichtingsverkeer tussen een merk en zijn klanten is allang achter de rug. Gebruikers op sociale media willen weten dat er een ander mens achter de computer zit, niet zomaar een robot die iets wilt verkopen. Bedrijven die een sterke aanwezigheid op sociale media willen, doen er dus goed aan om zoveel mogelijk communicatie te stimuleren met en over het merk.
Hoe doe je dit? Stel vragen aan je volgers en reageer op vragen die je volgers stellen. Wanneer je ziet dat personen over jouw merk praten, wees dan niet bang om deel te nemen aan de conversatie om interessante inzichten toe te voegen.
6. Betrek je hele team erbij
Teamwork makes the dream work! Moedig al je werknemers (niet enkel je marketing team) zoveel mogelijk aan om je marketingactiviteiten te ondersteunen. Misschien hebben ze leuke foto’s om te delen, kun je ze actief laten deelnemen aan je content of hebben ze een idee uit de duizend voor een nieuwe campagne.
Door je volgers te laten zien dat er een team van mensen achter het merk staat dat ze volgen, zal de transparantie toenemen en hun vertrouwen in jou als merk groeien.
Conclusie
Sociale media is continu in verandering. We zien elk jaar nieuwe updates en trends verschijnen, waardoor marketeers hun strategieën moeten aanpassen om bij te blijven. Of je nu veel volgers hebt op sociale media of net begint, gebruik deze tips om je marketingstrategie voor sociale media op te stellen. Ze kunnen u helpen uw concurrenten voor te blijven en uw publiek te vergroten op een manier die waarde toevoegt aan hen en uw bedrijf als geheel.